Prezident Gašparovič si myslí, že reforma vysokého školstva je nevyhnutná

30.05.2005 Celý región

Prezident SR Ivan Gašparovič si myslí, že reforma vysokého školstva je nevyhnutná. Presvedčili ho o tom mnohé podnetné názory z diskusie, ktorú 27. mája abso...
Prezident SR Ivan Gašparovič si myslí, že reforma vysokého školstva je nevyhnutná. Presvedčili ho o tom mnohé podnetné názory z diskusie, ktorú 27. mája absolvoval s členmi akademickej obce Prešovskej univerzity (PU) v Prešove.

Ako ďalej na margo toho uviedol na tlačovej konferencii na záver svojho dvojdňového pracovného výjazdu na východné Slovensko, vyzerá to tak, že v tomto volebnom období už k reforme nedôjde. Potrebná je však preto, lebo vysoké školy za súčasného stavu svojho financovania nie sú schopné poskytnú požadované služby.
Prezident konštatoval, že potešilo by ho, keby diskusia k legislatívnym normám sa začala skôr, a nie ako to bolo v prípade návrhu zákona o študentských pôžičkách. Potom má situácia také dôsledky, o ktorých ho informoval aj rektor PU František Mihina. Všetkým záujemcom o externé štúdium v budúcom akademickom roku PU vrátila prihlášky s tým, že túto formu neotvorí z finančných dôvodov.
V samostatných rozhovoroch s primátorom Prešova Milanom Benčom a s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom prezident zisťoval dopad reformy verejnej správy na samosprávu. Sondoval tiež prijateľnosť územného usporiadania SR v starom modeli tri plus jeden, teda tri kraje a Bratislava. \"V tomto volebnom období nebude určite akceptovaný, ale vo viacerých rozhovoroch som zistil, že nie je ani jednoznačne odmietaný, \" poznamenal prezident. Spomínaný model je podľa neho viac vyhovujúcejší pre kritériá Európskej únie.
(jj)
 

Vyberte región